Obal: K 9
Tradiční české koření, mrazuvzdorná vytrvalá mohutná až 2 metrová bylina, potřebuje dostatečný prostor, nemá ráda přesazování, lze pěstovat i v květináči na balkoně jen listy budou drobnější, vhodné je slunečné až polostinné stanoviště
Využití jak listů – od časného jara do prvních mrazíků, po nich se rostlina stáhne do země, tak semen i kořenů
Kuchyně – do jídla ho stačí jen troška má velmi silné aroma připomínající polévkové koření, také je nazýván „zelené maggi“, do brambor, výborný je do české bramboračky a jiných zeleninových polévek, k dušeným masům např. skopové, do mletých mas
Léčitelství – podporuje chuť k jídlu, zlepšuje trávení a potlačuje nadýmání, rozpouští žlučové a ledvinové kameny, jako žaludeční likér se doporučuje lihový výluh ze semen