Obal: K 9
Dvouletá až vytrvalá rostlina z čeledi mrkvovitých, tento druh je vhodnější pro konzumaci má silnějí aroma a pikantnější chuť
Používaná část rostliny listy a kořen – v prvním roce vytváří růžice listů, které při pravidelném seřezávání stále dorůstají, po přezimování obrazí má květonosnou až 1m vysokou lodyhu, kořen petržele je plný vitamínu C, petrželovou nať bychom měli používat hlavně čerstvou
Léčitelství – v malé dávce podporuje chuť k jídlu a podporuje trávení a zvyšuje vylučování moči, také má bakteriální účinky používá se proto do urologických čajů, odvar ze semen lze použít k uvolnění hladkého svalstva a ke zmírnění bolestí hlavy či migrény
Kuchyně: Nať i kořen petržele se uplatní v mnoha jídlech, dodávají pokrmům sladce kořeněnou chuť. Listy rychle ztrácí aroma proto je lepší je používat čerstvé, kořen je konzumován samostatně jako zelenina, nebo se přidává pro zlepšení chutě do polévek a omáček, ke grilované rybě je vynikající omáčka z nakrájených listů petržele, česneku a olivového oleje, ve francii se petržel používá s ostatními bylinkami (tzv. směs jemných bylinek – pažitky, estragonu, kerblíku a petržele).